Mogłabym co prawda skoczyć do pobliskiej cukierni czy sklepu z owadem w nazwie po gotowego pączucha, ale to nie to samo co osobiście doznać przyjemności usmażenia sterty domowych pączków. Fakt jest taki, że najlepsze robi moja mama i nie zamierzam konkurować z mistrzynią dlatego od lat opieram się na prostym, sprawdzonym i szybkim przepisie pozyskanym od którejś z koleżanek.
Pączki są mięciutkie, rewelacyjne w smaku, a synuś starszy za nimi szaleje. Mąż zresztą też nie pogardzi i jemu również na dziś zawiesiłam życie na sałacie. Niech ma chłopak coś z życia :)
Podrzucam wam przepis żebyście zdążyli usmażyć i dla siebie, a ja zasiadam z moimi pączkami i gorącą kawą żeby celebrować dwudziestoczterogodzinny ABD :)
Składniki:
400g serka homo lub 300g białego twarogu mielonego
2 szkl mąki
1 płaska łyżeczka soli
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (w przypadku gdy używamy twarogu 3 łyżki)
kieliszek wódki, spirytusu lub octu (zdecydowanie preferuję spirytus ;) )
cukier puder do posypania
ok 1 l oleju
Ser mieszamy z jajkami i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą. Wlewamy alkohol lub ocet i mieszamy dokładnie ciasto.
Do gorącego oleju nakładamy łyżką małe porcje. Pączki same w trakcie smażenia nabiorą odpowiedniego kształtu.
Podajemy z ulubioną konfiturą.
Pączki są obłędne więc tradycyjnie życzę wam smacznego :)
W przyszłym roku zrobię. W tym już kupiłam:) Ale przepis fajny, lubię takie proste i szybkie:)
OdpowiedzUsuńA ja tu skromnie zajadam bułke grahamkę z pastą z cieciorki..... :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Twoim synkiem, że to bardzo fajny dzień ten Tłusty Czwartek :) Wasze pączusie pysznie wygladają, a za chrust również muszę się zabrać.
OdpowiedzUsuńCały dzień trzymałam się diety i nie myślałam o tłustych pączusiach... Niestety na koniec dnia dopadło mnie i zjadłam... kebaba :( Nie dobra ja!
OdpowiedzUsuńmoże za rok skuszę się i też zrobię, choć to grozi tym, że więcej się ich zje ;)
OdpowiedzUsuńAle pychotki ;-)
OdpowiedzUsuńmmmm :) O te z serka homo są świetne! też lubimy :)
OdpowiedzUsuń