Sucha porcelana ma dwie wersje: z gotowaniem i bez. Oczywiście wybrałam tę bez gotowania, która jest prostsza i mniej czasochłonna w wykonaniu. Plan był taki, że razem z chłopakami będziemy robili z suchej porcelany ozdoby wielkanocne. Niestety starszaka dopadło choróbsko i nie był w stanie uczestniczyć w zabawie, a młodszy uznał, że skoro brat nie może to on nie chce więc matka została sama :)
Ale do rzeczy. Czego potrzebujemy żeby wykonać masę?
- pół szklanki skrobi kukurydzianej, nie mylić z mąką kukurydzianą (po długich poszukiwaniach w
- końcu zamiennie użyłam skrobi ziemniaczanej)
- 2 łyżeczki oliwki dziecięcej lub jakiejkolwiek oliwy
- odrobina sody (ok pół łyżeczki)
- pół szklanki kleju wikol
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy do uzyskania masy. Gotowa masa nie powinna kleić się do rąk (niestety w tym celu musiałam dodać jednak jeszcze odrobinę skrobi)
Kiedy masa jest gotowa możemy zacząć ją formować. Sucha porcelana rewelacyjnie oddaje szczegóły, jest łatwa do formowania, idealnie biała, można ją malować farbami i zdecydowanie szybciej wysycha niż masa solna (bez suszenia w piekarniku).
Na razie były to tylko próby i na pewno jeszcze przed świętami wykonamy zaplanowane ozdoby jednak już podrzuciliśmy pomysł na 'suchą porcelanę' do przedszkola bo dzieciaki właśnie są na etapie eksperymentowania z różnymi masami plastycznymi :)
Super - wykorzystam twój przepis i zrobię coś z dziewczynkami :)
OdpowiedzUsuńKurcze jakie to fajne :)))))) Ja jakoś do prac plastycznych wszelkiego rodzaju nie mam pomysłów niestety :( Umiejętności tez na poziomie zerowym :)
OdpowiedzUsuńZapisuję- do wykonania. Może się efektem pochwalę, ale nie obiecuję. Mój talent jest bowiem bardzo, bardzo słaby :)
OdpowiedzUsuńMy z podobnego przepisu robiliśmy ozdoby na choinkę. Zdrówka!
OdpowiedzUsuńz masy solnej robiłam z synkiem ozdoby na choinkę. Wasza owieczka - przesłodka !
OdpowiedzUsuńJak długo schnie ta masa?
OdpowiedzUsuńWszystkie wykonane ozdoby wyschły po 24h.
UsuńAle fajne. I ja o tym nie słyszałam! Robię, na pewno!
OdpowiedzUsuńEkstra :) Ja kiedyś próbowałam, ale tą wersję z gotowaniem i niezbyt przypadła mi do gustu. Musimy spróbować tej bez gotowanie :)
OdpowiedzUsuńSuper ładne i proste. Ja nie mam talentu ale zrobię coś swiatecznego.Dzieki za pomysł.
OdpowiedzUsuńMasę ozdabia się na świeżo, czy jak już wyschnie ? Kiedy ozdabiać brokatem i czy można brokat dodać do masy, przed formowaniem ?
OdpowiedzUsuńMasę ozdabia się po wyschnięciu. Co do brokatu to lepiej dodać go do masy przy wyrabianiu ewentualnie po wyschnięciu użyć kleju z brokatem.
UsuńTa masa nie bedzie przezroczysta wiec obawiam sie ze brokat sie "utopi" i zmatowi ale można spróbować na jakiejś małej ilości:)
OdpowiedzUsuń