20 lipca 2017

Obiad po indyjsku czyli pita z kurczakiem i sosem orientalnym.


Cenię sobie szybkie i łatwe rozwiązania jeśli chodzi o codzienny obiad, jednak schabowy z ziemniakami każdemu w końcu może się znudzić :) Wtedy sięgam po bardziej orientalne rozwiązania posiłkując się przepisami znalezionymi w sieci lub przepiśniku, albo uaktywniam twórczość własną. Z takiego połączenia gotowego przepisu i kreatywności powstał pomysł na obiad w stylu indyjskim.


Pomysł na taki obiad może do najszybszych nie należy, ale też nie trzeba posiadać jakichś specjalnych umiejętności kulinarnych żeby sobie poradzić z jego przygotowaniem. Możecie przygotować to danie na codzienny obiad żeby urozmaicić wasze obiadowe menu, albo zaserwować je na kolacji ze znajomymi gdzie sprawdzi się równie dobrze.

Nie będę ściemniała bo aż takim Master Chef'em nie jestem i pokornie przyznam się, że przepis na pitę zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku. Nota bene znajdziecie tam naprawdę mnóstwo inspiracji i jest to jedna z dwóch moich ulubionych stron o tematyce kulinarnej. Nie będę więc tu kopiowała przepisu, wystarczy, że klikniecie w link i tam znajdziecie wszystkie niezbędne informacje jak przygotować ciasto. Moim dzieciom pita tak smakowała, że w zasadzie sos był im już zbędny :)


No właśnie, jeśli chodzi o sos to jest to wytwór jak ja to mówię twórczości własnej, która ma miejsce wtedy kiedy danie powstaje w trakcie jego przyrządzania. Czasem tak mam, że przystępując do gotowania sama jeszcze nie wiem co z tego wyniknie. Tak było i tym razem,a  że bardzo chciałam wypróbować przepis na pitę to musiałam do niej stworzyć coś pasującego i tak właśnie powstało coś na kształt gulaszu z orientalną nutką.

Składniki na gulasz:

500g piersi z kurczaka
200ml bulionu
łyżka oleju
mały jogurt grecki
łyżka mąki
sól, pieprz, przyprawa garam masala
garść natki pietruszki

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną pierś. Smażymy. Po chwili dodajemy przyprawę garam masala i dalej smażymy. Kiedy mięso się podsmaży dolewamy bulion i gotujemy chwilę. Mąkę roztrzepujemy z jogurtem i całość dodajemy do bulionu, chwilę gotujemy żeby sos zgęstniał. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowany sos podajemy z wcześniej usmażoną pitą.
Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Wygląda super, chociaż nie przepadam za kurczakiem, ale jeśli jest dobrze przyrządzony, to robię wyjątek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie smaki, zwłaszcza na ostro. Ciekawy przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)

TOP